Over het Symfonisch Blaasorkest Heemstede

Het SBH is opgericht in 1997. Het bestaat uit 2 orkesten: het Symfonisch Blaas Orkest Heemstede (SBH) en de Teisterband (TB). Meer informatie kunt u vinden door op deze link te klikken. Heeft u interesse om mee te spelen of wilt u eens een repetitie bijwonen, neem dan contact op met één van de orkest managers:
Orkestmanager SBH of Orkestmanagers Teisterband

Het volgende SBH concert is op zondagmiddag 24 november

SBH Concert 11 mei 2019 Oetblaoze van SBH met Gé Reinders in de Philharmonie in Haarlem

Het concert Oetblaoze door het SBH, onder leiding van Leon Bosch, samen met de Limburgse zanger, tekstdichter en componist Gé Reinders is een fantastisch en hartverwarmend evenement geweest.

De 442 (!) bezoekers waren unaniem laaiend enthousiast en ook de eerste krantenrecensies lieten zich in deze termen uit. Niet alleen over het mooie spel van het SBH en de harmonische samenwerking tussen orkest en zanger, maar ook over de chemie die bestond tussen de beide muzikale Limburgers, Gé en Leon, en die letterlijk van het podium af straalde. De zaal luisterde zeer aandachtig naar de geestige en soms ontroerende persoonlijke verhalen die Gé Reinders vertelde. Zijn Nederlands met zachte G was goed verstaanbaar, waardoor de liedteksten in het Limburgse dialect steeds makkelijker te begrijpen waren. In het programma kwamen een paar oude maar ook veel nieuwe composities van Reinders voor; ook waren er twee stukken van andere componisten.

Het hele SBH heeft zich de lippen stuk geoefend om al die nummers onder de knie te krijgen.

De serieuze en ook vrolijke generale repetitie (twee weken tevoren) was al een voorbode van wat volgen zou: een geweldig leuk en mooi concert. Er werd pianissimo gespeeld als dat gevraagd werd, maar voor driedubbel forte waren de orkestleden ook niet bang. Helaas heeft Reinders aangegeven dat het zijn laatste tournee was, en dat hij nu echt met pensioen ging, dus het was dubbel fijn om nog een keer met hem op te treden. Natuurlijk werd op het einde het bekende Blaosmuziek gespeeld, en dat kunt u beluisteren en zien op een filmpje op deze website. Er werd lang en hard geklapt na afloop en de twee toegiften waren niet voor niets ingestudeerd…

20190511 ge reinders P1120992

Concert Doublet op zaterdag 9 februari 2019

Het eerste concert van 2019 in de Pinksterkerk was een bijzondere gebeurtenis die de kleurige glas-in-betonramen deed trillen. Het Symfonisch Blaasorkest Heemstede had voor deze gelegenheid muziekvereniging ‘De Herleving’ uit Zwaag uitgenodigd om samen een concert te geven, elk met een eigen programma, gevolgd door een gezamenlijk nummer. Beide orkesten spelen een vergelijkbaar genre muziek en de programma’s pasten goed bij elkaar.

‘De Herleving’ bestaat als orkest al 107 jaar en telt ongeveer 50 leden die spelen onder leiding van dirigent Rolf Hoogenberg. Onder de toehoorders was ook hun oudste lid, die 72 jaar in dit orkest heeft gespeeld, want deze gebeurtenis wilde hij niet missen. Als eerste kwamen er de drie stukken op de standaard die ‘De Herleving’ over een maand gaat spelen bij een muziekconcours in Drachten. Het publiek kreeg dus een exclusieve voorvertoning en voor ‘De Herleving’ was het meteen een try-out in een grote zaal.

 

Het programma, aangekondigd door de eigen lady-speaker, begon met Serenity, van de Noorse componist Ola Gjello, gevolgd door Pilatus: Mountain of Dragons van de Amerikaanse componist Steven Reineke. Waar het concert met een ‘sereen’ stuk begon, werd het publiek bij het tweede stuk verrast door de krachtig uitgevoerde paukenpartijen. Het orkest telt maar liefst zes slagwerkers die allemaal graag van zich lieten horen; aan de zingende zaag wisten ze echter heel etherische klanken te ontlokken. Maar er was ook ruimte voor enkele subtiele solopartijen van de andere orkestleden. Dit was te horen bij het derde stuk: Glenmasan Manuscript, gebaseerd op een historisch Schots manuscript uit de 15de eeuw. Van de Nederlands componist Jacob de Haan werd het stuk Queen of the Dolomites uitgevoerd, een sfeerstuk over het plaatsje Cortina d’Ampezzo. Het sluitstuk voor de pauze was een suite uit een musical over ‘Kuifje in Peru’ van de Belgische componist Dirk Brossé: spannende en bij tijden vrolijke muziek.

Na de pauze begon het Symfonisch Blaasorkest onder leiding van dirigent Leon Bosch met een wat plechtige koraal van componist Marc van Delft: Choral for a solemn Occasion. Bij de First suite in Es, door Gustav Holst, speciaal geschreven voor fanfare- en blaasorkesten, was het vooral het derde deel, ’March’, dat het publiek deed opveren van de stoelen. Van de Japanner Itaru Sakai werd The seventh Night of July gespeeld, de nacht waarin twee gelieven, die gescheiden zijn door de Melkweg, korte tijd bij elkaar kunnen zijn. Een romantisch gegeven, in Japan gevierd als het Tanabata festival, waar dromen mogelijk kunnen uitkomen. Het vrolijke MacArthur Park gecomponeerd door Jimmy Webb zorgde voor een aanstekelijk slot. Ook bij dit orkest waren enige mooie solo’s op altsax en trompet te beluisteren.

Daarna kwam een verhuizing op gang van mensen, stoelen en muziekstandaarden tot iedereen rond het podium een plekje had gevonden. ‘Con gusto’ werd met beide orkesten, samen ongeveer 100 spelers: blazers, slagwerk en één contrabas het Concerto d’Amore gespeeld. Het was een prachtig einde van een bijzonder concert. De beide dirigenten kregen bloemen en ‘De Herleving’ verraste het gastorkest met heerlijke Westfriese krentenmikken. Bij een drankje met nootjes en hartige hapjes werd nog geruime tijd nagepraat. Gehoord werd: ‘Dat moeten we nog eens doen in de toekomst’. Daar waren velen het mee eens, dus wie weet?

 

Verslag concert op 1 december 2018

Noten, noten en nog eens noten!

Onder deze vrolijke titel, passend in de Sinterklaastijd, speelde het Symfonisch Blaasorkest Heemstede op 1 december voor een bijna volle zaal een afwisselend programma. Ondanks dat er was aangekondigd: ‘zaal open’ om 19.45 uur konden de eerste toehoorders al vóór 19.00 uur verwelkomd worden. Gelukkig stonden de pepernoten klaar en was de koffie bijna gezet. Ze konden vast in de stemming komen op de klanken van de klankrepetitie die vanuit de zaal de trap afzweefden.

Het was plezierig dat wethouder Sjaak Struijf namens de gemeente Heemstede gehoor had gegeven aan onze uitnodiging en ook Niek Vernooij, de voorzitter van Harmonie St. Michael, was gekomen, beiden met partners. Namens de voorzitter sprak bestuurslid Hugo Hölscher een welkomstwoord, en gaf toen ‘de bok’ over aan Léon Bosch, die de orkestleden met groot enthousiasme en vaste hand door de stukken leidde. Hij gaf bij ieder stuk van tevoren een korte (of langere) uitleg, die door het publiek zeer gewaardeerd werd.

Op zondagmiddag 10 juni 2018 waren de deuren al vroeg geopend voor het concert Wereldstukken, dat mogelijk ons laatste of een-na-laatste concert in de Pinksterkerk zou worden. Een ploeg sterke mannen onder leiding van de orkestmanager had het juiste aantal stoelen tevoren al in de goede positie gezet, zodat het orkest om drie uur meteen aan de klankrepetitie kon beginnen om vast ‘op stoom’ te komen. Door het zonnige en warme weer kostte dat laatste geen enkele moeite, maar het veroorzaakte ook een lichte paniek onder de orkestleden: of er op zo’n mooie zomerse dag wel publiek zou komen? Dat viel wel mee en het bleek een select gezelschap, wat vertaald moet worden als: het aantal toehoorders was niet groot, maar het waren wel onze allertrouwste fans. Voor hen liet het orkest, onder leiding van onze vaste dirigent Leon Bosch, zich van zijn beste kant zien.

Het laatste concert van ons jubileumjaar ‘20 jaar SBH’ vond plaats op een stralende zondagmiddag. De zon die door het kleurrijke glas-in-beton van onze concert- en repetitieruimte scheen, bracht een heel feestelijke sfeer teweeg en bracht zowel de spelers als de bezoekers in een zonnig humeur.

Test advertentie SBH